هجوم شرکتهای خارجی به بخش تجدیدپذیر ایران
پایگاه خبری مجله فوربز در مقالهای به بررسی سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی در انرژیهای تجدیدپذیر ایران و دلایل جذابیت ایران برای این شرکتها پرداخته است.
پایگاه خبری مجله فوربز در مقالهای به بررسی سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی در انرژیهای تجدیدپذیر ایران و دلایل جذابیت ایران برای این شرکتها پرداخته و نوشته است: زمانی که سخن از منابع انرژی خاورمیانه به میان میآید همه به یاد نفت میافتند، اما این روزها دولتهای منطقه تلاش دارند سایر منابع انرژی و بهخصوص انرژیهای سبزتر را توسعه دهند.
فوربز ادامه میدهد: شاید دلیل توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در این کشورها نگرانیهای زیست محیطی باشد اما مهمترین محرک آنها دلایل اقتصادی هستند. نه فقط امروزه پرداخت هزینههای یارانههای نفت و گاز برای جمعیت در حال رشد این کشورها بسیار کمرشکن شده است، بلکه دولتهای این مناطق به این نتیجه رسیدهاند که مصرف کمتر نفت در منازل، یعنی داشتن نفت بیشتر برای فروش به دیگر کشورها.
فوربز ادامه میدهد: شرایط اقلیمی کشورهای خاورمیانه به این دولتها اجازه میدهد در بحث انرژیهای تجدیدپذیر توان بالقوهای داشته باشند. نیروگاههای عظیم خورشیدی در بیابانها جوانه میزنند، نمونهاش نیروگاه سولار پارک محمد بن راشد المخدوم دبی که وقتی که در سال ۲۰۳۰ تکمیل شود، ۲۱۴ هزار متر مربع مساحت خواهد داشت. از طرفی موروکو و مصر هم در حال احداث نیروگاههای بادی در کشورهای خود هستند.
در ادامه مقاله فوربز با اشاره به بخش برقآبی ایران مینویسد: ایران در میان کشورهای خاورمیانه، از مزایایی بیشتری برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر برخوردار است که دلیل آن را میتوان بیشتر به سرمایهگذاریهای پیشین این کشور در پروژههای برقآبی ربط داد. اخیرا این کشور گامهای بلندی را در بخش بادی و خورشیدی برداشته و در ماههای گذشته، تعداد زیادی پروژه در این بخش تعریف کرده است.
بزرگترین پروژهای که تاکنون از طرف ایران اعلام شده است روز ۱۷ اکتبر و مربوط به سرمایهگذاری ۲.۵ میلیارد یورویی شرکت نروژی ساگا انرژی در ایران با شرکت توسعه انرژی امین برای احداث تاسیسات تولید برق خورشیدی با ظرفیت ۲ گیگاوات طی یک دوره ۵ساله است.
شرکت اسکاتک نروژ گفته در حال مذاکره برای احداث یک مجتمع تولید برق خورشیدی بهظرفیت ۱۱۰ مگاوات در ایران بهارزش حدود ۱۳۲ میلیون دلار است.
این پروژه امکان توسعه ظرفیت تا ۵۰۰ مگاوات را دارد. هاشم اورعی، رئیس اتحادیه انرژی بادی ایران اخیرا گفته، شرکتهای دانمارکی آماده سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری در پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر ایران هستند.
فقط شرکتهای کشورهای نوردیک نیستند که در بخش تجدیدپذیر ایران سرمایهگذاری کردهاند.روز بیستم سپتامبر، کوئرکوس، گفته است که برنامهای برای تولید ۶۰۰ مگاوات برق خورشیدی در ایران دارد که هزینه آن به ۵۰۰ میلیون یورو خواهد رسید.
منابع رسانهای داخلی ایران از شرکتهای سولاروات آلمات و فینرژی کمپانی ایتالیا نیز نام بردهاند. در ماه ژوئن، نمایندگانی از شرکتهای انرژی تجدیدپذیر در بازدید از خراسان شمالی به بررسی مناطق مستعد برای احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی پرداختند.
پروژههای کوچکی هم در حال کار یا تکمیل است. در اواخر ماه جولای، کار بر روی نیروگاه ۲۰ مگاواتیخورشیدی مکران در استان کرمان به پایان رسید. نیروگاهی که با مشارکت شرکت آلمانی آدور و شرکت سوییسی دورین ساخته شده است. این شرکتها برنامهای هم برای ساخت نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی در کنار نیروگاه قبلی دارند.
در ماه آوریل هم شرکت برق و انرژی غدیر و شرکت یونانی متکا، یک نیروگاه ۱۰ مگاواتی را در نزدیکی اصفهان راهاندازی کردند. در ماه فوریه هم دیگر نیروگاه ۱۴ مگاواتی خورشیدی در همدان در غرب ایران راهاندازی شد.
پس از آن فوربز مینویسد: به طور کلی، این قراردادها میلیاردها دلار سرمایه را به سوی ایران میکشاند. در ماه آوریل، محمد خزایی قائم مقام وزیر اقتصاد ایران گفت که از ژانویه ۲۰۱۶، و بعد از برجام، کشورهای اروپایی ۳.۶ میلیارد دلار در بخش انرژی ایران سرمایهگذاری کردهاند.
حضور پرتعداد شرکتهای سرمایهگذاری خارجی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر ایران چند دلیل دارد که شاید مهمترین آن شرایط مناسب سرمایهگذاری است که دولت ایران به شرکتهای خارجی پیشنهاد میدهد. وزارت نیروی ایران معمولا قراردادهایی ۲۰ساله برای تضمین خرید برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر احداثشده منعقد میکند. این مجتمعها همچنین برای مدت ۵ تا ۱۳ سال معاف از مالیات هستند.
ارسال به دوستان