پایان فاز اول: "پتانسیل سنجی جریان جزر و مدی"

پروژه طراحی، ساخت و بهره­ برداری از توربین جریانی جزر و مدی

انرژی­های تجدیدپذیر، منابع ارزشمندی در تامین انرژی مورد نیاز در جوامع مختلف هستند. امروزه، استفاده از این انرژی­ها به کمک فناوری­های نوین با راندمان بسیار مناسب امکان پذیر است. بهینه سازی افزایش راندمان بهره­ برداری از این انرژی­ها موضوع تحقیقات و توسعه در اکثر مراکز پژوهشی و تحقیقاتی است.

   انرژی­های تجدیدپذیر، منابع ارزشمندی در تامین انرژی مورد نیاز در جوامع مختلف هستند.  امروزه، استفاده از این انرژی­ها به کمک فناوری­های نوین با راندمان بسیار مناسب امکان پذیر است. بهینه سازی افزایش راندمان بهره­ برداری از این انرژی­ها موضوع تحقیقات و توسعه در اکثر مراکز پژوهشی و تحقیقاتی است. از طرفی برای بهره ­برداری بهتر از این منابع تجدیدپذیر مانند باد، خورشید، دریایی و دیگر انواع آن­ها، سعی می­شود در هر منطقه برحسب اولویت فراوانی پتانسیل، از آنها به طور مکمل استفاده شود. این تحقیق بیشتر به انرژی تجدیدپذیر دریایی، یعنی بکارگیری انرژی جریان جزر و مدی پرداخته است. هدف اصلی طرح، کسب مهارت­های علمی و تخصصی یکی از فناوری­های روز دنیا جهت استفاده از انرژی جریان جزر و مد دریاها است.

   برای رسیدن به این هدف، طرحی با ارائه پروپزال ستاد انرژی­های تجدیدپذیر واقع در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و در دو فاز اصلی تعریف شد. فاز اول پتانسیل سنجی جریان جزر و مدی و فاز بعدی طراحی یک توربین جهت ساخت برای بهره­برداری از این منبع انرژی است.

   انرژی جریان­های جزر و مدی به عنوان یکی از مهم­ترین و مناسب­ترین منابع انرژی تجدیدپذیر در جهان پذیرفته شده است. با مطالعه فعالیت­های صورت گرفته در جهان و روش­های مختلف استحصال انرژی جزر و مدی، الگوئی مناسب و سازگار با شرایط اقلیمی کشور انتخاب شد. این اقدامات در فاز صفر طرح انجام گرفتند و در ادامه جهت مطالعه دقیق­تر، به بررسی مبدل­های موجود و دادن الویت به این مبدل­ها، دسته بندی شدند. برای تبدیل این انرژی به دیگر انرژی­ها، فناوری­های گوناگونی ابداع شده است. یکی از موفق­ترین این فناوری­ها استفاده از توربین­هاست. توربین­ها به­طور کلی نقش بسیار موفقی را در تبدیل انرژی­ها دارند، همانگونه که در سطح وسیع برای تبدیل انرژی باد، بخار یا آب به الکتریسیته از آن استفاده می­شود. پس توربین­ها می­توانند در تبدیل انرژی جریان آب به توان مکانیکی برای چرخاندن یک ژنراتور یا پمپ کردن یک سیال بهتر عمل کنند.

   فاز اول طرح، با اعتبارات تخصیص داده شده در جهت اندازه ­گیری واقعی جریان جزر و مدی برای طراحی توربین انجام گرفته است. در فاز دوم برای پتانسیل موجود جریان جزر و مدی مناطق، برای یک توربین بر اساس اولویت توربین­های انتخاب شده در فاز صفر، طراحی خواهد شد. در فاز سوم طرح یعنی بهره­برداری که بر اساس عملیاتی شدن فاز دوم خواهد بود توربین طراحی شده، ساخته می­شود و یا از منابع خارجی تهیه می­گردد و عملکرد این سامانه در نقاط انتخاب شده مورد بررسی عملی قرار خواهد گرفت.

   آب دارای چگالی بیشتری نسبت به هوا است پس یک توربین آبی کوچک می­تواند قدرتی بیشتر یا معادل با یک توربین بادی بزرگ را ایجاد کند. این توربین­ها در مجموع از برتری­های بیشتر و معایب کمتری نسبت به توربین­های بادی برخودارند. با توجه به برنامه ­های توسعه اقتصادی ایران، برای نیل به اهداف توسعه اقتصادی اجتماعی و ارتقاء سطح رفاه و زندگی مردم، اهمیت بحث مورد توجه مسئولین و سازمان­ها قرار گرفته است. تخصیص اعتبارات در فاز اول طرح و نتایج آن، راه را برای تصصمیم­گیری جهت تخصیص اعتبارات برای فاز دوم طرح یعنی بخش طراحی هموار کرده است. در این فاز ابتدا توربین و سپس سامانه قرارگیری این توربین در مسیر جریان جزر و مدی و کلیه سامانه تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریسیته و سامانه انتقال به خشکی طراحی خواهد شد. کلیه عملیات ساخت، نصب و راه­اندازی در فازهای بعدی پروپزال آن به ذی­نفعان تقدیم تا پس از تصمیم ­گیری، مراحل اجرایی آن انجام شوند.

   در حال حاضر، در فاز اول، جریان جزر و مدی در پنج ایستگاه از خلیج فارس اندازه­ گیری شد. در بعضی از این ایستگاه­ها پتانسیل قابل قبولی از نقطه نظر توان قابل استحصال وجود دارد. ولی با توجه به اولویت­ها و معیارهای انتخابی می­توان تنگه خوران (قشم)، ایستگاه پل و در خور موسی، ایستگاه خورموسی را بعنوان نقاط مناسب معرفی کرد. این ایستگاه­ها از لحاظ پتانسیل جریان جزر و مدی شرایط خوب و از نقطه نظر نزدیکی به منابع مصرفی شرایط قابل قبولی را دارا هستند.

ورود به این فناوری و انجام این طرح، حداقل اطلاعات مفید درباره شناخت و استفاده از این فناوری را برای تصمیم گیرندگان در سطح کلان کشوری بوجود آورده است. 

#گزارش #انرژی_آب #توربین #جزرومد

 

دسترسی سریع به آخرین مطالب سایت از طریق کانال ستاد https://t.me/reicouncil


 

 

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/Z73e